فندوق يکي از دانه هاي چرب پرطرفدار است که معمولا در آجيل مغز و يا آجيل هاي مخلوط تخمه دار استفاده مي شود. اين دانه بيشتر در ترکيه، ايتاليا، اسپانيا و آمريکا ست.
فندوق يکي از دانه هاي شيريني ست که به دو صورت خام، تف داده و يا با پوست قابل استفاده است.
مانند بقيه دانه ها، فندوق هم ارزش غذايي بالايي دارد و حاوي مقدار زيادي پروتئين، چربي، ويتامين ها و مواد معدني ست. در ادامه برخي از فوايد فندوق را بررسي خواهيم کرد.
فندوق داراي مشخصات عالي اي از مواد مغذي ست. همچنين کالري بالايي داشته و سرشار از مواد معدني و چربي هاي سالم است.
هر 28 گرم فندوق که حدود بيست مغز از آن مي شود شامل:
فندوق همچنين شامل درصد قابل توجهي از ويتامين B6، فسفر، پتاسيم و روي مي باشد. علاوه بر اين، يک منبع غني از چربي هاي اشباع و غير اشباع است و يک منبع خوب از اسيد هاي چرب امگا6 و امگا9 مثل اوليک اسيد محسوب مي شود.
به غير از اين، در هر 28 گرم فندوق 11.2 گرم فيبر رژيمي وجود دارد که درواقع 11 درصد از نياز روزانه ي بدن به فيبر را تامين مي کنيد.
علاوه بر اين فندوق حاوي فيتيک اسيد است که براي جذب بسياري از مواد معدني مثل آهن و روي از مغزها لازم و ضروري است.
فندوق حاوي مقدار قابل توجهي از آنتي اکسيدان هاست.
آنتي اکسيدان از بدن در برابر استرس هاي اکسيداتيو محافلظت مي کند. اين نوع استرس باعث از بين بردن ساختار سلولي، پيري زودرس، سرطان و بيماري هاي قلبي مي شود.
بيشترين مقدار آنتي اکسيدان در فندوق را ترکيبات فنوليک اسيد دارد. ثابت شده اين ترکيبات براي کاهش کلسترول و التهاب بسيار مناسب است. همچنين براي سلامت قلب و جلوگيري از از سرطان بسيار مفيد است.
در يک مطالعه ي8 هفته اي نشان داده که کساني که فندوق مصرف مي کنند (با پوست يا بدون پوست) در مقايسه با کساني که فندوق مصرف نمي کنند به طرز قابل توجهي کاهش استرس اکسيداتيو داشته اند.
بيشتر آنتي اکسيدان موجود در فندوق در پوست آن متمرکز شده که با فرآيند تف دادن فندوق اين انتي اکسيدان کاهش مي يابد. بنابراين توصيه مي شود که به جاي مغز فندوق تف داده و بدون پوست، فندوق خام و با پوست مصرف کنيد.
ثابت شده که مصرف آجيل سلامت قلب را تضمين مي کند. در فندوق مقدار قابل توجهي آنتي اکسيدان و چربي هاي سالم وجود دارد که قابليت هاي آنتي اکسيدان را افزايش و سطح کلسترول خون را کاهش مي دهد.
در يک مطالعه ي يک ماهه بر روي بيست و يک نفر با کلسترول بالا انجام شد ثابت شد که زماني که اين افراد 18 الي 20 % از کالري مورد نيازشان در روز را با مصرف فندوق به دست آوردند، شاهد کاهش کلسترول، تريگليسيريد و کلسترول LDL بودند.
افراد مورد آزمايش همچنين پيشرفت هايي را در سلامت شريان هاي قلب و فاکتورهاي التهابي موجود در خون مشاهده شد.
علاوه بر اين، در يک بررسي بر روي 9 مطالعه که بر روي بيش از 400 نفر انجام گرفته مشاهده شده که کساني که مغز فندوق مصرف مي کنند ميزان LDL بد و سطح کلي کلسترول آنها کاهش يافته در حالي که کلسترول HDL خوب و تري گليسيريد آنها بدون تغيير باقي مانده.
تحقيقات ديگر تاثيرات مشابهي بر روي قلب را ثابت کرده اند و نتايج به طور کلي نشان مي دهد با مصرف فندوق سطح چربي خون کاهش و ميزان ويتامين E افزايش مي يابد. اين دانه سرشار از اسيد هاي چرب، فيبر، انتي اکسيدان، پتاسيم و منگنز است که تمام اين ويتامين ها و مواد معدني به کنترل فشار خون کمک شاياني مي کنند.
در کل، مصرف 29 الي 69 گرم دانه ي فندوق در روز در بهبود پارامترهاي سلامت قلب تاثير بسزايي مي گذارد.
در بين مغز هاي ديگر مثل گردو و پسته، فندوق بيشترين ميزان آنتي اکسيداني به نام پرونتوسيانيدينز را دارد.
طي مطالعاتي بر روي حيوانات انجام شده مشخص شد که مصرف فندوق از ابتلا به برخي از انواع سرطان جلوگيري مي کند.به علاوه بر اين، فندوق يک منبع عالي از ويتامين E است که يک آنتي اکسيدان قوي ديگر است که قابليت محافظت از سلول ها را در برابر سلول هاي سرطاني انجام مي دهد.
همچنين آزمايش هاي مختلف بر روي فندوق نشان داده که مصرف آن تاثير مثبتي بر روي درمان سرطان دهانه رحم، کبد، سينه و روده ي بزرگ دارد.
مغزهايي مثل بادام و گردو در کاهش قند خون نقش موثري دارند و خبر خوب اين است که اين تاثير تنها در اين دو مغز خلاصه نمي شود و فندوق هم يکي از مغز هايي ست که تاثير بسزايي در کاهش قند خون دارد.
در تحقيقي که بر روي تاثير فندوق در قند ناشتا انجام شد مشخص شد تقريبا نيمي از کساني که از فندوق در ميان وعده ي خود استفاده کرده بودند کاهش قند خون ناشتا داشتند.
علاوه بر اين اوليک اسيد که يک اسيد چرب اصلي در فندوق است، حساسيت انسولين را بالا مي برد. تحقيقات ثابت کردهکه اوليک اسيد نقش موثري در کاهش قند خون ناشتا دارد.
کلام آخر
فندوق سرشار از مواد مغذي مثل ويتامين ها، مواد معدني و ترکيبات آنتي اکسيدان و اسيد هاي چرب مفيد است. به همين دليل فوايد زيادي بر روي سلامت بدن دارد به عنوان مثال به کاهش چربي خون کمک کرده، فشار خون را کنترل مي کند، التهابات و قند خون را نيز کاهش مي دهد.
اما بايد توجه داشته باشيد که فندوق هم مانند ساير مغزها مي تواند خطرات آلرژيک داشته باشد که بايد به اين موضوع توجه ويژه اي داشته باشيد.
درباره این سایت